Teak i sittbrunn

På sittbrunnsbänkarna har jag lagt teakribb med nåt emellan. Jag tycker det är snyggt och så var det roligt att testa på. Köpte färdiga teakribb 12 x 35 mm med urfräst spår på 4 mm. Tänkte först köpa plank och hyvla till själv, men det visade sig att det var billigare att köpa färdiga, så det fick det ju bli. Köpte dom på ett sågverk på Orust.

Jag sågade ut bitarna på en upp och nervänd sticksåg monterad på en worker-bänk. Jag borrar ur skruvhålen och pluggar skallen. Som lim använder jag sikaflex. 

    

   

Tänkte berätta lite hur jag gjorde för att få jämt mellanrum mellan teaken och skrovet.   Jag grovsågade först listen, sedan la jag listen där den skulle ligga. Därefter höll jag en penna mot skrovet och ritade längs med kanten. Då blir det en ca 4 millimeters glipa och det blir lagom. Sen är det bara att såga efter sträcket och förhoppningsvis passar den som handen i handsken. Så har jag gjort med alla bitarna. Även inredningen har gått till på samma sätt men då med en passare.

Luckorna gjorde jag på en nio mm plywood. Sågade ut alla bitarna och satte på ramen först. Sedan Kleta jag ut Sikaflex och pressade fast mittribborna.

   

   

  

Lät det sitta i press under natten, sedan var det att gå på med nåtmassan. Anvande Sikaflex DC.

  

Sedan var det slipmaskinens tur.

  

 

Än är det lite kallt att nåta teaken som sitter fast på båten, eftersom jag inte har någon värme i ladugår'n där båten står.

Bara låshaspar kvar att montera. Valde att olja teaken. Den blev lite mörkare än jag trott men den ljusnar nog så småningom.