Historia om Magnifiken

Allt började 1965 då konstruktören Bruno E.R Boström hade ritat färdigt en oneoffbåt som döptes till Magnifik. Den var byggd i trä och var ungefär 8,5 meter. 23,5 kvm Kustkryssare. Bruno ritade den till sin lillebror Per-Olof, och han vann många havskappseglingar med den båten. Sedan fick Bruno idén att bygga en plastvariant av den. Denna gjordes mindre än originalet, därav namnet midget.

Första magnifiken

Tillverkningen startade 1966 i England.  Cresent Monark i Varberg tog över formarna sedan. Formar lär också funnits i Holsterbrobruk i Danmark. Uppgifter finns att det fanns formar även i Norge och Finland.

Runnbåtar AB i Dalarna köpte upp flera av dessa formar, och 1972 köpte Johnsson Båtar upp formarna utav dem, och började ha tillverkning i en lokal i centrum av partille utanför Göteborg. 8-10 Magnifik Midget självbyggdes där varje månad. Intresset för självbyggeri tog slut och man lade ner i Partille 1977. Varvet flyttades då till Styrsö. Johnson hade ett register över de tillverkade båtarna, men det förstördes när lokalerna drabbades av en brand.

Man kunde köpa båten antingen komplett varvsbyggd. Då oftast med inombordare, Färe Göta 6 hk. Eller som halvfabrikat. Då fick man bygga inredningen själv, därav varierande kvalite. Då köpte man en paketlösning. Man fick formarna vaxad och gelcoaten färdigmålad, ett par dunkar polyester och glasfibermattor. Instruktörer och verktyg fanns att tillgå. 1975 var priset för detta paket ca 27000 kronor, då ingick inte någon inredning.

Dom sista båtarna byggdes runt 1980-81. Sammanlagt har det tillverkats ca 640 stycken båtar. Storasyster till Magnifiken är en Markant 30. Den är 9,18 lång och Bruno Boström ritade den -66, och den började byggas -68. Dock inte i så många exemplar. Andra båtar Bruno har konstruerat är Mix 31, Winga MS 31 som är en motorseglare. Minette som byggdes -68 till -77 i 125 exemplar, B 31 i 1000 exemplar, -73 till -78. Winga 30, -76 till 80, 260 exemplar. Boström 37, byggd i 300 exemplar med början -77. Den båten som byggdes i mest exemplar var B 31 Mark II som tillverkades mellan 78 och -82 i hela 3000 exemplar.  

Reklambroschyrer i pdf-format från Johnson Båtar AB och Ulf Söderberg Marin

           

Fakta

Båtens längd är 23 fot (7,00 m) och bredden är 2,12 m. Djupgåendet på 98 cm gör att man kan gå in i relativt grunda vikar. Deplacement (totalvikten) är ca 1400 kg varav kölens vikt är ca 50 procent. Vissa har järn i kölen och dom tidiga båtarna hade betong, men vanligast är nog bly. Dom äldsta båtarna var oftast mörkblå, mörkgrön eller mörkröd. Senare blev gul en vanlig färg. Senare också vit, men finns även andra färger. På senare år har många blivit ommålade. Lystalet är 0,95. Det finns fyra kojplatser och ett pentry med diskho. På styrbortsidan finns en garderob. På maststöttan sitter ett bord som kan skutas upp i taket så det inte tar någon plats.

 

Ett stort tack till Hans Olsson, Leif Dehlén och Bruno E.R Boström plus många fler för informationen.