El

Elen var inget att skryta om när jag köpte båten. Ihoptejpade kabelstumpar och allmänt sunkig. Så det var ju bara en sak att göra..

Det jag började med var att fundera på vart jag skulle ha batteriet. Det stod under styrbord sittbrunnsbänk när jag köpte båten. Hade starka funderingar på att ha det längst fram i båten p.g.a. viktfördelningen och korrisionsrisken. Men det innebär en del nackdelar. Ett batteri avger vätgas vid laddning som inte är så hälsosamt att andas in. En annan nackdel är att eftersom man ibland måste ta med sig batteriet för laddning när man inte har tillgång till landström, är det ett bökigt ställe att ha det på. Sedan är det ju bra att ha så mycket stuvplats ledig som möjligt. Så batteriet fick stå kvar under sittbrunnsbänken.

Nästa grej att fundera på var vilka elförbrukare jag behövde. Kom fram till två innelampor i förpiken och en över pentryt, lanternor, gps, radio och länspump.

Här är schemat över installationen.

Jag behövde en ny strömbrytarpanel också. Letade runt lite på nätet och hittade en som passade bra hos Biltema. Att den var klart billigast var ju ingen nackdel.

Har varit på på shoppingrunda idag och köpte bl a. lampor. Två av varje sort. Dom vita ska jag ha inne i förpiken så jag ser när jag läser. Och dom andra ska jag ha på andra sidan av skottet. Köpte också led-lampor till dom guldiga, som bara drar 1W.

Har köpt två stycken 55Ah batterier på Harald Nyborg. 299 kr styck. Helt överkomligt. Jag har skaffat lådor till dom också, snart ska jag börja installera.

Så här ser det ut i styrbords sittbrunnsfack. I lådan är ett batteri. Andra batteriet kommer vara på andra sidan. Längst ner är elintaget.

 

Landström

Jag tar in strömmen genom ett strömintag av cee-typ. Dom flesta gästhamnar har den kontakten, men jag skaffade en adapter också. Därifrån går strömmen till vanliga 220 v uttag. Ett dubbeluttag under sittbrunnsbänken, där laddaren sitter i, och ett uttag i garderoben.

 

Jag gjorde så att jag kunde använda ett batteri åt gången med hjälp av strömbrytare. På så sätt kan man även ladda ett batteri åt gången också.