Vattenlinje

 

Anledningen till att jag måste mäta en ny vattenlinje var att den gamla inte stämde. Det lättaste hade varit att gå efter smutsranden från föregående år i vattnet, men någon sådan fanns inte.

 

Uppmärkningen av den nya vattenlinjen visade sig inte bli så lätt. Jag hade sparat två punkter av den gamla linjen på båten så jag hade någonting att gå efter. Men hur skulle jag gå till väga för att få en ny helt vågrät linje?

Lånade ett laserpass men då måste båten stå rakt, och hur vet man det? Ett inlägg på ett forum på nätet fick det bli. Skrev in frågan på maringuiden.se och fick det här som svar;

 

"Laserpass är bra, slangvattenpass fungerar hyggligt.
En gammal metod är att båten placeras i våg med en bräda i fören och en i aktern som är lika lång som den är bred. Sedan placeras ett snöre mellan brädorna som ligger an mot skrovet. Snöret tejpas mot båten där den ligger emot, varefter snöret flyttas mot mitten på fören/aktern med små steg åt gången och snöret tejpas mot skrovet. Till slut har du en horisontell vattenlinje i snörform på båten. Fördelen med denna metod är att skrovet inte behöver stå i våg i för-akterlig riktning, utan endast i babord/styrbordaxeln. Detta om du vet var på fören+aktern som du vill ha vattenlinjen... Man bör vara två, helst tre personer när man gör detta".

 

Jag vägde in båten i sidled med hjälp av att slangvattanpass. Det är en genomskinlig plastslang med vatten i. Det får inte finnas några bubblor i vattnet för då stämmer det inte. När det var klart tog jag fram två aluminiumstegar, en i fören och en i aktern. Måttade in dom i höjdled med dom två sträcken jag sparat och la på långpasset i breddled.

 

 

Målning av bottenfärgen

 

Jag målade med Internationals sortiment.

Började spackla med Watertite spackel som är till för att spackla under vattenytan.

 

Efter det målade jag på en  enkomponentsgrundfärg till snobblinjen,

och på det två lager med Brightside. Det är en lackfärg med teflon i,

och den ska visst stå emot den smuts som uppstår vid vattenlinjen.

 

   

 

Nu är det målat med fyra lager grundfärg. Det är en tvåkomponentfärg som heter Gelshield.

Målade vartannat lager grönt och vartannat grått, för att se vart man målat och inte. Efter man målat sista lagret måste man måla dit bottenfärgen innan grundfärgen härdat. Det vill säga mellan fem och nio timmar vid 15 grader. Valde svart bottenfärg.